Cursus Ketogene Voeding en Leefstijl

De vraag naar een gezonde ketogene leefstijl groeit! Veel mensen proberen zelf ketogeen te eten met behulp van een boek of een online programma, met wisselend succes. In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat de meesten het prettig vinden als ze er begeleiding bij kunnen krijgen. Helaas zijn er nog niet veel professionals die hiervoor zijn opgeleid. Tot voor kort was nog geen opleiding in het Nederlands te vinden.

Voor diëtisten en therapeuten die voldoen aan de vooropleidingseisen was er sinds 2020 de cursus Ketogene Therapie. Hier wordt geleerd om een ketogeen dieet als therapie in te zetten bij diverse ziektebeelden. Dit jaar presenteren we de cursus Ketogene Voeding en Leefstijl. Een praktische cursus voor iedereen die met klanten wil werken aan een ketogene leefstijl op een gezonde manier. Ben je gewichtsconsulent, leefstijlcoach, voedingsconsulent, personal trainer, sportcoach of vergelijkbaar? Of ben je aangesloten bij Nutrition Network? Dan is deze cursus voor jou.

Ontdek meer over de inhoud van deze cursus en neem een kijkje in de online leeromgeving met deze video.

Kennis in de praktijk

In de afgelopen jaren heeft Ketogenics Institute niet alleen veel kennis over ketogene diëten verzameld, maar het ook al veel toegepast in de praktijk. Het is voor professionals prettig als de kennis direct in de praktijk gebracht kan worden. Het is een grote tijdsbesparing als je gebruik kunt maken van een programma wat zijn waarde al heeft bewezen. Op die manier hoef je zelf niet het wiel opnieuw uit te vinden en bespaar je veel tijd.

Goed doordacht

Een ketogeen voedingspatroon kan je goed inzetten bij mensen die lekkerder in hun vel willen zitten, gewicht willen verliezen, meer energie wensen en gezonder willen leven om zo leefstijlziektes te voorkomen. Het Keto Leefstijl Programma is een goed doordacht plan waarbij iemand in vier fases leert over te stappen op een koolhydraatarme en ketogene leefstijl. Het doel hierbij is niet jarenlang in ketose blijven, maar de flexibiliteit van de energiehuishouding vergroten. Veel ziektebeelden kunnen ontstaan door een voedingspatroon en leefstijl die bijdragen aan het ontstaan van insulineresistentie. Te hoge insulinespiegels worden direct in verband gebracht met chronische aandoeningen als metabool syndroom, vruchtbaarheidsproblemen, gebrek aan energie, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, huidklachten, spijsverteringsproblemen en nog veel meer. Wil je weten wat kenmerken zijn van insulineresistentie? Doe dan eens de gratis Insulineresistentie Check.

Keto Leefstijl Programma

In deze cursus leer je werken met het Keto Leefstijl programma. Het is de bedoeling dat je klant met jouw begeleiding het traject gaat doorlopen. De inhoudelijke informatie over ketogene voeding en allerlei opdrachten staan in het programma. Je klant bestudeert thuis zelf de lessen en voert de opdrachten uit. Jij als professional weet precies hoe het proces verloopt en waar je klant zich bevindt. Het is jouw taak om hem of haar bij elke stap te ondersteunen. Het mooie is dat je niet zelf elke keer opnieuw de hele uitleg hoeft te doen over allerlei onderwerpen die met een ketogene leefstijl te maken hebben. Die leert je klant in het Keto Leefstijl Programma. Voor begeleiding, meten en wegen, vragen en antwoorden, peptalk en monitoring kan men bij jou terecht.

Het Keto Leefstijl Programma bestaat uit vier fases:

 • Fase 1 – De Fundering: Zonder een goede fundering kun je niet gaan bouwen. In deze fase wordt een goed beeld gevormd van de huidige situatie. Het is een nulmeting voordat je van start gaat. Het is belangrijk om de doelen helder te hebben, en daar wordt uitgebreid aandacht aan besteed. Tevens kan er al geoefend worden met koolhydraten tellen en te registreren wat voeding voor iemand betekent. Het is een korte fase maar er moet al aardig wat gedaan worden.
 • Fase 2 – Nieuwe Gewoontes: In Fase 2 draait het om overboord zetten van oude, ongezonde gewoontes. Daarvoor in de plaats komen nieuwe voedingsgewoontes en mindset die passen bij een gezondere leefstijl. Door het uitvoeren van allerlei opdrachten heeft je klant straks de voorraadkast op orde, nieuwe recepten uitgezocht, een voedingsplan gemaakt en van alles geleerd om aan de slag te gaan.
 • Fase 3 – Maak de Switch: This is where the magic happens! In deze fase wordt de switch gemaakt naar vetverbranding en ketose. Dit is de ketogene fase. Dit levert lekker veel energie, een helder hoofd, gezond gewichtsverlies en betere gezondheid op.
 • Fase 4 – Voor Altijd: De reis is volbracht, de doelen zijn gehaald, dit is voor de rest van je leven. In deze lessen staat hoe de nieuwe leefstijl voortgezet kan worden. Er is ruimte voor versoepeling en zelfs voor af en toe een feestje. Loopt het uit de hand? Dan weet je met de Voor-Altijd-Regels hoe je de draad weer kunt oppakken zonder weer opnieuw te moeten beginnen.

Er is tevens een uitgebreide Bibliotheek met lessen over algemene onderwerpen voor een ketogene leefstijl die voor elke fase van belang zijn.

Wat leer je?

Om je klanten goed te kunnen begeleiden heb je extra kennis en inzicht nodig. Daarom leer je eerst over de geschiedenis van het ketogeen dieet, over de ketogene processen in het lichaam en de terminologie. Daarmee heb je al een goede basis. Vervolgens doorloop je stap voor stap het Keto Leefstijl Programma zodat je precies weet wat je klant gaat leren. Uiteraard krijg je per fase extra informatie die voor jou als coach belangrijk is, en waarmee je je klant goed kunt begeleiden.

Naast voeding, leer je ook dat er meer factoren een rol spelen bij een ketogene leefstijl. Denk aan stress, beweging en slaap. Als daar problemen mee zijn, dan lukt het met een voedingsaanpak alleen meestal niet om een goed resultaat te krijgen.

Onderwerpen die aan bod komen:

 • het ketogene metabolisme
 • de fysiologische veranderingen die zich bij je klant kunnen voordoen
 • hoe je problemen kunt oplossen
 • wat de indicaties zijn en vooral wat de contra-indicaties zijn
 • waar je op moet letten bij de intake
 • wat is het doel van een ketogene leefstijl?
 • hoe je het beste ketonen kunt meten
 • is suppletie met ketonen zinvol?
 • en nog veel meer…

En dan?

Na afronding van de cursus kun je als gecertificeerd Ketogeen Voedingscoach gaan werken met het Keto Leefstijl Programma op affiliatebasis. Dit is niet verplicht. Je kunt ook kiezen om de kennis op je eigen manier toe te passen in je werk. Uiteraard vermelden we je graag op de website van Ketogenics Institute zodat klanten je kunnen vinden.

De cursus is als volgt opgebouwd

Module 1: Ketogeen dieet door de jaren heen, ketogene leefstijl, begrippen, metabolisme bij koolhydraatrestrictie.

Module 2: Ketogene voeding, eerste consult, contra-indicaties, fysiek onderzoek, gezondheidsdoelen, fases van het Keto Leefstijl Programma.

Module 3: Leefstijl is meer dan voeding, Pie of Life, stress, beweging, slaap, het ultieme doel van een ketogene leefstijl.

Het cursusmateriaal wordt aangeboden in een digitale leeromgeving en bestaat uit deze lesmaterialen:

 • uitgebreide digitale handout
 • bibliografieën met wetenschappelijke referenties
 • praktische werkbladen
 • video’s over diverse relevante onderwerpen
 • toegang tot het Keto Leefstijl Programma
 • literatuurlijst
 • toetsvragen

Reken per module 8 uur zelfstudie. Ga uit van ongeveer drie maanden om het digitale gedeelte goed te doorlopen.

De cursus is flexibel van opzet. Op elk gewenst moment kun je beginnen. Je kunt het lesmateriaal in je eigen tempo doorlopen en daarna afsluiten met een lesdag op locatie in Soesterberg of Antwerpen. Voorwaarde is dat de cursus binnen een jaar afgerond moet zijn.
Je kiest zelf hoeveel maanden je erover wilt doen. Bij aanmelding vermeld je de lesdag van je keuze. Als je de datum van de lesdag later wilt veranderen dan kan dat zolang er nog plaats is.

Op de lesdag is er ruimte voor verdere uitleg, het stellen van vragen, het bespreken van casussen en er wordt een eindtoets afgenomen. Voor al je vragen tijdens de zelfstudie kun je gebruik maken van het wekelijkse telefonisch spreekuur.

Na afronding van de bijscholing met de eindtoets ontvang je een certificaat.

Cursusinformatie

 • Je kunt elk gewenst moment starten met het online gedeelte.
 • Lesdagen 2021:
  29 juni – Soesterberg – VOL
  24 september- Soesterberg
  27 september – Antwerpen
  07 december – Soesterberg
  13 december – Antwerpen

  Maximaal aantal cursisten per lesdag: 30
  Op alle data is nog plaats

 • Toelatingseisen:

  Gewenst is een diploma als gewichtsconsulent, leefstijlcoach, sportcoach, personal trainer, voedingsconsulent of vergelijkbaar. Ook een certificaat van de cursussen van Nutrition Network geeft toegang tot deze cursus.
  Twijfel je of je de juiste opleiding hebt, neem dan contact op.

 • Studiebelasting: 8 uur zelfstudie per module + 1 lesdag
  Totaal aantal studie-uren: ongeveer 25 uur
 • Kosten: € 295 (excl. BTW)

Meld je aan voor de lesdag van je keuze:

Er zijn algemene voorwaarden van toepassing, lees ze hier.

Geaccrediteerd door:

Geaccrediteerd door MBOG, NWP en KTNO. Accreditatie is aangevraagd bij ADAP en BLCN. BATC erkent door KTNO geaccrediteerde scholingen. Informeer bij andere beroepsverenigingen hoeveel bijscholingspunten worden toegekend.

 

Dit zeggen cursisten over de cursus Ketogene Voeding en Leefstijl:

“De cursus Ketogene Voeding & Leefstijl is helder en praktisch geschreven met een duidelijke onderbouwing. In drie modules neemt de cursus je mee in de oorsprong van ketogene voeding, het proces wat toekomstige cliënten zullen doormaken en dat deze leefstijl meer inhoud dan alleen ketogene voeding.  Als toekomstig coach ontvang je de juiste kennis welke wetenschappelijke is onderbouwd zodat je je toekomstige cliënten op een gedegen manier kunt begeleiden.”

“De cursus zit goed in elkaar, is overzichtelijk en erg praktisch ingericht. Een voordeel van de cursus is dat je je eigen tempo bepaalt. Wat ik zelf erg prettig vind, is dat elke module wordt afgesloten met toets vragen zodat je weet of je de kennis goed beheest.  Tot nu toe ben ik erg tevreden over de lesstof en zie ik steeds meer de voordelen van ketogene voeding. Ik ben blij dat ik gestart ben met deze cursus.”

In Company Training

Wil je met je een groep de cursus volgen en de lesdag met je eigen collega’s op locatie volgen? Dat kan! En vaak tegen een gunstiger tarief. Neem contact op over de mogelijkheden.