Cursus Ketogene Therapie

Wil je het ketogeen dieet inzetten in je praktijk maar je weet niet hoe? Of loop je vast? Weet je niet waar je goede kennis vandaan moet halen?

De populariteit van het ketogeen dieet neemt sterk toe. Er is steeds meer vraag naar. Je klanten of patiënten hebben er iets over gelezen op internet of social media. Voor de meesten is het een manier om snel en veel gewicht te verliezen. Voor anderen een methode om bepaalde ziektebeelden te verlichten. Sommigen volgen zelf een programma maar anderen willen ondersteuning van een professional die op individuele basis een ketogeen dieet kan begeleiden.

Er zijn steeds meer programma’s die een ketogeen dieet aanbieden waarbij de onderliggende kennis niet aan bod komt. Deze programma’s zijn gericht op de particuliere klant en niet op de professional. Ketogeen Instituut Nederland heeft een Nederlandstalige bijscholing gericht op professionals zoals diëtisten, orthomoleculaire en kPNI therapeuten, osteopaten, artsen en therapeuten van allerlei achtergronden die effectief met een ketogeen dieet willen werken in de praktijk.

Theoretische kennis toegepast in de praktijk

Ketogenics Institute heeft in de afgelopen jaren veel kennis over ketogene diëten verzameld en het ook al ruimschoots toegepast in de praktijk. Deze kennis is bij elkaar gebracht en vormt nu een complete cursus voor iedere professional die dit dieet als therapie wil toepassen.

Een krachtige interventie

Een ketogeen dieet is een krachtige interventie die is in te zetten bij vele klachten en ziektebeelden, van mild tot ernstig zowel fysiek als psychisch. Het is daarbij wel noodzakelijk dat je kennis hebt van zaken als:

 • het ketogene metabolisme
 • de fysiologische veranderingen die zich bij je klant kunnen voordoen
 • hoe je problemen kunt oplossen
 • welke varianten van het ketogeen dieet er zijn
 • hoe stel je een individueel ketogeen dieet samen?
 • wat de indicaties zijn en vooral wat de contra-indicaties zijn
 • wat is het doel van een ketogeen dieet?
 • welke medicijnen, supplementen en andere factoren ketose kunnen beïnvloeden
 • hoe je het beste ketonen kunt meten
 • welke laboratorium onderzoeken kun je laten doen als nulmeting en monitoring
 • het begeleiden van sporters bij een ketogene leefstijl
 • is suppletie met ketonen zinvol?

Cursusinformatie

 • Je kunt elk gewenst moment starten met het online gedeelte.
 • Lesdagen 2021:
  24 februari Soesterberg- VOL
  16 juni Soesterberg
  22 september Soesterberg
  28 september Antwerpen
  8 december Soesterberg
  14 december Antwerpen

  Maximaal aantal cursisten per lesdag: 20
  Op alle overige data is nog plaats

 • Toelatingseisen:

  Minimaal HBO medische basiskennis

  Afgeronde beroepsopleiding tot diëtist, therapeut (bijvoorbeeld orthomoleculair, natuurgeneeskundig, of (para)medisch professional met kennis van anatomie, fysiologie en pathologie).
  Twijfel je of je de juiste opleiding hebt neem dan contact op.

 • Studiebelasting: 8-10 uur zelfstudie per module + 1 lesdag
  Totaal aantal studie uren: minimaal 48 uur.
 • Kosten: € 695 (excl. BTW)

Er zijn algemene voorwaarden van toepassing, lees ze hier.

De cursus is als volgt opgebouwd

Module 1: Introductie in het ketogeen dieet
Module 2: Samenstellen van een ketogeen voedingsplan
Module 3: Beoordeling, implementatie, monitoring
Module 4: Ketogeen dieet bij stoornissen in insulineregulatie
Module 5: Ketogeen dieet bij neurologische aandoeningen

Het cursusmateriaal wordt aangeboden in een digitale leeromgeving en bestaat uit deze lesmaterialen:

 • uitgebreide digitale handout
 • videopresentaties met powerpoint
 • bibliografie met wetenschappelijke referenties
 • orthomoleculaire bijlages
 • werkdocumenten te gebruiken in de praktijk
 • extra aanvullende bijlages
 • lijst met aanbevolen video’s
 • literatuurlijst
 • toetsvragen

Reken per module 8-10 uur zelfstudie.

De cursus is flexibel van opzet. Je kunt op elk gewenst moment beginnen. Je kunt het lesmateriaal in je eigen tempo doorlopen en daarna afsluiten met een lesdag op locatie in Soesterberg of Antwerpen. Voorwaarde is dat de cursus binnen een jaar afgerond moet zijn. Je kiest zelf hoeveel maanden je erover wilt doen. Bij aanmelding vermeld je de lesdag van je keuze. Als je de datum van de lesdag later wilt veranderen dan kan dat zolang er nog plaats is.

Op de lesdag is er ruimte voor verdere uitleg, het stellen van vragen, het bespreken van casussen en er wordt een eindtoets afgenomen. Voor al je vragen tijdens de zelfstudie kun je gebruik maken van het wekelijkse telefonisch spreekuur.

Na afronding van de bijscholing met de eindtoets ontvang je een certificaat.

Geaccrediteerd door:

 

Geaccrediteerd als bijscholing door ADAP (50,5 scholingspunten), MBOG (6 punten medisch/6 punten orthomoleculair), NWP, VBAG, VVET en KTNO. Informeer bij de overige beroepsverenigingen hoeveel bijscholingspunten worden toegekend.

Dit zeggen cursisten over de cursus Ketogene Therapie:

“Superinteressant om de cursus “Ketogene Therapie” te volgen. Je leert echt alle ins en outs van het ketogeen dieet. De lesstof is fijn opgedeeld in modules, voorzien van teksten, video’s, presentaties en extra studiemateriaal. Een aanrader!”

“De theorie is duidelijk en goed onderbouwd. Fijn dat de studies erbij staan. Ook de praktische bijlagen vind ik heel bruikbaar. Ik ben heel blij en laaiend enthousiast!

“Toen ik hoorde dat deze cursus ging starten was ik meteen enthousiast. Ik vind dat het fantastisch in elkaar is gezet. Er zijn al klanten die aangeven dat ze het dieet bij mij willen starten dus dat is geweldig!

“Het was top geregeld allemaal. Mijn complimenten voor de lesstof, erg blij mee!”

“Super toffe bijscholing over ketogene therapie! Het certificaat heb ik in de pocket. Ik was al fan van gezonde vetten maar nu nog veel meer. Bedankt voor deze gave opleiding. Echt een goede toevoeging voor o.a. alle orthomoleculaire therapeuten.”

“Fijne en praktische studiemethode! Duidelijke uitleg, korte samenvatting in sheets en met afsluitende toetsvragen per module én aanvullend lesmateriaal met filmpjes. Daarnaast handige tools zoals diverse checklisten en uitgebreide onderbouwing met studies en bibliografieën. Je kunt in je eigen tijd studeren en werkt toe naar een afsluitende lesdag met examen. Een mooie verdiepende opleiding, ook voor therapeuten die al bekend zijn met het ketogeen dieet. Louisette is bovendien goed benaderbaar wanneer er vragen zijn. Dus zeker de moeite waard om deze opleiding te volgen!”

In Company Training

Wil je met je een groep de cursus volgen en de lesdag met je eigen collega’s op locatie volgen? Dat kan! En vaak tegen een gunstiger tarief. Neem contact op over de mogelijkheden.