Cursus Ketogene Therapie

Wil je het ketogeen dieet inzetten in je praktijk maar je weet niet hoe? Of loop je vast? Weet je niet waar je goede kennis vandaan moet halen?

De populariteit van het ketogeen dieet neemt sterk toe. Er is steeds meer vraag naar. Je klanten of patiënten hebben er iets over gelezen op internet of social media. Voor de meesten is het een manier om snel en veel gewicht te verliezen. Voor anderen een methode om bepaalde ziektebeelden te verlichten. Sommigen volgen zelf een programma maar anderen willen ondersteuning van een professional die op individuele basis een ketogeen dieet kan begeleiden.

Er zijn steeds meer programma’s die een ketogeen dieet aanbieden waarbij de onderliggende kennis niet aan bod komt. Deze programma’s zijn gericht op de particuliere klant en niet op de professional. Ketogenics Institute heeft een Nederlandstalige bijscholing gericht op professionals zoals diëtisten, orthomoleculaire en kPNI therapeuten, osteopaten, artsen en therapeuten van allerlei achtergronden die effectief met een ketogeen dieet willen werken in de praktijk.

Ontdek meer over de inhoud van deze cursus en neem een kijkje in de online leeromgeving met deze video.

Theoretische kennis toegepast in de praktijk

Ketogenics Institute heeft in de afgelopen jaren veel kennis over ketogene diëten verzameld en het ook al ruimschoots toegepast in de praktijk. Deze kennis is bij elkaar gebracht en vormt nu een complete cursus voor iedere professional die dit dieet als therapie wil toepassen.

Een krachtige interventie

Een ketogeen dieet is een krachtige interventie die is in te zetten bij vele klachten en ziektebeelden, van mild tot ernstig zowel fysiek als psychisch. Het is daarbij wel noodzakelijk dat je kennis hebt van zaken als:

 • het ketogene metabolisme
 • de fysiologische veranderingen die zich bij je klant kunnen voordoen
 • hoe je problemen kunt oplossen
 • welke varianten van het ketogeen dieet er zijn
 • hoe stel je een individueel ketogeen dieet samen?
 • wat de indicaties zijn en vooral wat de contra-indicaties zijn
 • wat is het doel van een ketogeen dieet?
 • welke medicijnen, supplementen en andere factoren ketose kunnen beïnvloeden
 • hoe je het beste ketonen kunt meten
 • welke laboratorium onderzoeken kun je laten doen als nulmeting en monitoring
 • het begeleiden van sporters bij een ketogene leefstijl
 • is suppletie met ketonen zinvol?

De cursus is als volgt opgebouwd

Module 1: Introductie in het ketogeen dieet
Module 2: Samenstellen van een ketogeen voedingsplan
Module 3: Beoordeling, implementatie, monitoring
Module 4: Ketogeen dieet bij stoornissen in insulineregulatie
Module 5: Ketogeen dieet bij neurologische aandoeningen

Het cursusmateriaal wordt aangeboden in een digitale leeromgeving en bestaat uit deze lesmaterialen:

 • uitgebreide digitale handout
 • videopresentaties met powerpoint
 • bibliografie met wetenschappelijke referenties
 • orthomoleculaire bijlages
 • werkdocumenten te gebruiken in de praktijk
 • extra aanvullende bijlages
 • lijst met aanbevolen video’s
 • literatuurlijst
 • toetsvragen

Reken per module 8-10 uur zelfstudie.

De cursus is flexibel van opzet. Je kunt op elk gewenst moment beginnen. Je kunt het lesmateriaal in je eigen tempo doorlopen en daarna afsluiten met een lesdag op locatie in Soesterberg of Antwerpen. Voorwaarde is dat de cursus binnen een jaar afgerond moet zijn. Je kiest zelf hoeveel maanden je erover wilt doen. Bij aanmelding vermeld je de lesdag van je keuze. Als je de datum van de lesdag later wilt veranderen dan kan dat zolang er nog plaats is.

Op de lesdag is er ruimte voor verdere uitleg, het stellen van vragen, het bespreken van casussen en er wordt een eindtoets afgenomen. Voor al je vragen tijdens de zelfstudie kun je gebruik maken van het wekelijkse telefonisch spreekuur.

Na afronding van de bijscholing met de eindtoets ontvang je een certificaat.

Cursusinformatie

 • Je kunt elk gewenst moment starten met het online gedeelte.
 • Lesdagen 2021:
  16 juni Soesterberg – VOL
  22 september Soesterberg
  28 september Antwerpen
  8 december Soesterberg
  14 december Antwerpen

  Maximaal aantal cursisten per lesdag: 20
  Op alle overige data is nog plaats

 • Toelatingseisen:

  Minimaal HBO medische basiskennis

  Afgeronde beroepsopleiding tot diëtist, therapeut (bijvoorbeeld orthomoleculair, natuurgeneeskundig, of (para)medisch professional met kennis van anatomie, fysiologie en pathologie).
  Twijfel je of je de juiste opleiding hebt neem dan contact op.

 • Studiebelasting: 8-10 uur zelfstudie per module + 1 lesdag
  Totaal aantal studie uren: minimaal 48 uur.
 • Kosten: € 695 (excl. BTW)

Er zijn algemene voorwaarden van toepassing, lees ze hier.

Meld je hieronder aan voor de lesdag van jouw keuze:

Geaccrediteerd door:

 

Geaccrediteerd als bijscholing door Kwaliteitsregister ADAP (50,5 scholingspunten), MBOG en KTNO. Erkend door NWP, VBAG, VVET en BATC. Informeer bij de overige beroepsverenigingen hoeveel bijscholingspunten worden toegekend.

Dit zeggen cursisten over de cursus Ketogene Therapie:

“Met een aantal collega’s ben ik begin dit jaar begonnen met de opleiding. Ik geloofde al heel erg in deze manier van eten maar de drempel om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan in mijn praktijk was nog wel hoog. Fijn om nu zo diep de materie in te duiken, en te voelen dat ik straks op een goede en onderbouwde manier mensen kan helpen die graag ketogeen willen gaan eten. De opleiding is goed opgebouwd, alles is wetenschappelijk onderbouwd en elke module afsluiten met een toets maakt dat het echt als een opleiding voelt. Dat het zelfstudie is maakt niks uit, het is zo opgebouwd dat het helemaal helder is. Als je wel vragen hebt kun je bellen, heel fijn. En om het helemaal echt te maken ben ik zelf ook begonnen met ketogeen eten!”

“Fijne en praktische studiemethode! Duidelijke uitleg, korte samenvatting in sheets en met afsluitende toetsvragen per module én aanvullend lesmateriaal met filmpjes. Daarnaast handige tools zoals diverse checklisten en uitgebreide onderbouwing met studies en bibliografieën. Je kunt in je eigen tijd studeren en werkt toe naar een afsluitende lesdag met examen. Een mooie verdiepende opleiding, ook voor therapeuten die al bekend zijn met het ketogeen dieet. Louisette is bovendien goed benaderbaar wanneer er vragen zijn. Dus zeker de moeite waard om deze opleiding te volgen!”

“Superinteressant om de cursus “Ketogene Therapie” te volgen. Je leert echt alle ins en outs van het ketogeen dieet. De lesstof is fijn opgedeeld in modules, voorzien van teksten, video’s, presentaties en extra studiemateriaal. Een aanrader!”

“De cursus Ketogene Therapie heeft mij veel nieuwe recente inzichten gegeven en behandelingsmogelijkheden aangeboden. Tijdens het lezen van de modules ervaar je de passie en kennis van Louisette voor dit onderwerp. Naast de uitgebreide onderbouwingen bevat de cursus ook praktische tips en handige formats die je kunt gebruiken tijdens de start en het behouden van een ketogene leefstijl bij cliënten”.

“De theorie is duidelijk en goed onderbouwd. Fijn dat de studies erbij staan. Ook de praktische bijlagen vind ik heel bruikbaar. Ik ben heel blij en laaiend enthousiast!

“Super toffe bijscholing over ketogene therapie! Het certificaat heb ik in de pocket. Ik was al fan van gezonde vetten maar nu nog veel meer. Bedankt voor deze gave opleiding. Echt een goede toevoeging voor o.a. alle orthomoleculaire therapeuten.”

“Het was top geregeld allemaal. Mijn complimenten voor de lesstof, erg blij mee!”

“Toen ik hoorde dat deze cursus ging starten was ik meteen enthousiast. Ik vind dat het fantastisch in elkaar is gezet. Er zijn al klanten die aangeven dat ze het dieet bij mij willen starten dus dat is geweldig!

“De cursus Ketogene Therapie geeft onderbouwd kennis hoe en wanneer een Ketogeen dieet als therapie is in te zetten bij diverse gezondheidsklachten gepaard gaande met insulineresistentie en bij neurologische aandoeningen. Hierbij wordt een evenwichtig beeld geschetst met de mogelijkheden, onmogelijkheden en vraagtekens die er nog zijn compleet met literatuurreferenties. Hierbij onderscheidt de cursus zich van de hype rondom het ketogeen dieet dat vooral gaat over afvallen zonder honger. Zo wordt duidelijk dat dit een mooi instrument is voor in de gereedschapskoffer van een therapeut. Louisette is heel benaderbaar en gedreven. Ze geeft je alle kennis in handen die je nodig hebt om Ketogene Therapie praktisch en veilig in de praktijk te gaan toepassen.”

In Company Training

Wil je met je een groep de cursus volgen en de lesdag met je eigen collega’s op locatie volgen? Dat kan! En vaak tegen een gunstiger tarief. Neem contact op over de mogelijkheden.